Групажен транспорт България – Италия

Карта на ИталияИталия е една сравнително близка държава, може би това е една от основните причини тя да е трета в Европа по стокообмен с България, нареждаща се след Германия и Румъния. Освен това има множество от транспортни възможности. Транспортът до северна Италия е най-често сухопътен, но до южна Италия се стига с преходи през Адриатическо море.

Намаляването на потреблението подтиква много транспортни компании да намалят цените си за транспорт. От другата страна са и търговците на стоки, които използват групажен транспорт, за да намалят разходите си за складиране и транспорт, като правят по-чести и по-малки превози.

Транспортни партньори за групажен транспорт от/до Италия

железопътен транспорт ИталияА Логистикс предлага групажен транспорт от Италия към България, потеглящ всеки петък и пристигащи в понеделник. Обратният курс потегля също всеки петък и пристига в понеделник/вторник. А Логистикс предлага и ежеседмична линия от Италия за Грузия или Иран с претоварване в София.

Гопет Транс извършва групажни превози, потеглящи от България всеки петък/събота и пристигащи в Италия всеки понеделник/вторник. Групажните линии от Италия до България на тази компания потеглят всеки петък и пристигат в понеделник.

Александър Логистикс предлага групажни услуги от/до Италия. Групажни центрове на компанията в Италия са в градовете Комо и Прато.
За Комо/Прато – потеглят петък -> пристигат понеделник/вторник
От Комо/Прато – потеглят вторник или петък -> пристигат петък или понеделник.

Ситтбул – това е компания, представител на италианската компания Ситтам и използва нейната логистична мрежа из цяла Италия. Ситтбул има редовна групажна линия към/от Италия, също така предлага и експресни доставки до северна Италия в рамките на 36 часа.

Други компании, които могат да предложат групажен транспорт от/до Италия са Акт Логистикс, Деламод, Георгиева & Co, DHL, FedEx и др.

морски транспорт ИталияКомпания, която може да ви помогне да резервирате ферибот за прехода Игуменица(Гр) – Бари(Ит) и обратно на Ventouris Ferries е ТрафикМ.

Разбира се, това не е единственият вариант, има 17 компании, които обслужват фериботни курсове до/от бреговете на Италия. Няколко от тях са Superfast Ferries, Minoas Lines, Adria Ferries и други, съставящи общо 17 компании.

Цената на превозите зависи от броя на шофьорите, размерите на камиона, теглото на товара, както и вида на товара. За да се ориентирате в конкретните цени, според вашето търсене можете да потърсите в интернет сайтове като freightferries.co.uk, където можете да намерите конкретният рейс и да въведете конкретните характеристики на вашия товар и да видите цените.

Използваните морски курсове за достигане до Италия са Игуменица – Бари; Игуменица – Анкона; Дурес – Анкона; Месина – Салерно.

Сухопътният транспорт към северна Италия от своя страна минава през България – Сърбия – Хърватска – Словения – Италия. Имайте предвид, че от платените пътища започват от Хърватска и стигат до крайната ви точка в Италия. Някои пътища са изцяло платени, други само частично.

Статистика и забранени стоки

транспорт с гондоли в ИталияЗабранените стоки за внос в Италия са месо и млечни продукти, произлизащи не от ЕС, с изключение на ограничени количества от някои страни. Забранено е и да се внасят защитени животни и растителни видове и техни субпродукти, които са описани във Вашингтонската Конвенция (CITES).

Статистическите данни за международната търговия показват, че износът към Италия за 2011 г. Съставлява 7,15% от общия износ към страни от ЕС. Вносът от Италия от своя страна е 8,31% от общия внос от ЕС. В млн.лв., износът възлиза на 3443,8 млн.лв. (2011 г.), което е увеличение с 16,5% от 2955,6 млн.лв. през 2010 г. Основните изнасяни продукти са рафинирана мед и медни сплави в необработен вид (8,28% от общия износ към Италия).

Износът в млн.лв. се е увеличил със 17,9% от 2773,7 млн.лв. за 2010 г. на 3269,8 млн.лв., като най-внасяните стоки са нефтени масла и масла от битумни минерали, различни от суровите(4,59% от общия внос от Италия).

Разбира се, един задължителен параметър от транспорта е и разстоянието. Затова сме ви изготвили и списък с разстоянието от София до десетте най-населени градове в Италия. До по-южните градове в Италия сме представили и километри за интермодален (сухопътен + морски) транспорт.

София – Рим            1673 (сухопътен)/ 1290 км. (интермодален) Дурес – Бари

София – Милано            1414 км. (сухопътен)/ 1047 км. (интермодален) Дурес – Бари

София – Неапол            1869 км. (сухопътен)

София – Торино            1548 км. (сухопътен)

София – Палермо        1563 км. (интермодален) Игуменица –
Бриндиси, Вила Сан Гиов – Месина

София – Генуа            1536 км. (сухопътен)

София – Болоня            1294 км. (сухопътен)
София – Флоренция        1400 км. (сухопътен)

София – Бари            1960 км. (сухопътен)/ 786 км. (интермодален) Тир – Бари

София – Катания        1427 км. (интермодален) Игуменица – Бриндиси, Вила Сан Гиов – Месина

Направете собствено проучване кой е най-удобният и изгодният за Вас маршрут, сравнете различните фериботни рейсове и останалото сухопътно разстояние, общата сума за транспорт и времето, което отнема и направете личният си избор.

Share Button

Един коментар по „Групажен транспорт България – Италия

  1. Благодаря за тази статия, определено това е страна с невероятни традиции и забележителности.Инфраструктурата на железниците Албула и Бернина образуват автентичен ансамбъл с голяма целокупност. Раедската железопътна компания, която ги обединява и е натоварена с тяхната техническа поддръжка, въвежда технически промени и нововъведения, които са съвместими с концепцията на обекта за автентичност на съоръженията, които все още се използват. При тях всичко е изпипано и уредено, не е като с нашите железници няма нищо общо.Благодаря за статията и дано пак ни пишете.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>