Групажен транспорт до Португалия

Групажният транспорт представлява консолидиране(групаж) на малки товари в една голяма пратка, като по този начин се спестяват разходи за транспорт. Могат да се групират товари с най-различен обем и тегло, най-често започващи от 5 кг, и достигащи до около 20 тона. Почти всички транспортни компании извършват групажни превози, някои самостоятелно, други чрез мрежа от партньори.

Относно групажният превоз от/до Португалия, почти всяка компания, която извършва транспорт до Испания, или има установени групажни линии и до Португалия, или прави извънредни превози до там, както е възможно да използва и партньори за този вид доставки. Това, което искам да кажа е, че си заслужава да изпратите запитвания до максимален брой транспортни фирми, защото никога не можете да сте сигурни, откъде ще получите най-добрата оферта.

Логистични фирми

След направено кратко проучване, с цел най-общо информиране, достигнахме до следните фирми, извършващи сухопътни, морски и въздушни превози до Португалия:

Александър Логистикс – извършва групажни превози със свързочна точка в Португалия – градовете Лисабон и Порто. Крайна/начална точка в България е всяка точка в страната. Превозите и в двете посоки започват всеки вторник или петък, и пристигат до дестинацията си респективно всеки петък или вторник.

Ойрошпед Груп – една много добре развита компания, предлагаща голямо разнообразие от услуги, чрез четирите си дъщерни фирми, специализирани в различните сфери на транспортната и складова логистика. Фирмата предлага групажен транспорт до/от Португалия веднъж седмично, използвайки за свързочен център товарният терминал Барселона. Времето за транспорт е 2-3 работни дни. Фирмата извършва също така и морски и въздушни превози.

Гопет Транс Груп е още един силен партньор в транспорта. Групажният транспорт към Португалия на тази компания започва всеки петък и пристига в понеделник. Обратният курс – от Португалия до България започва в четвъртък и пристига в петък-понеделник.

Верта ООД е нашето последно предложение за сухопътен групажен транспорт от/до Португалия. Групажните превози от/до Португалия се извършват веднъж седмично, като отправна/крайна точка за България е цялата страна, а в Португалия групажен център е град Порто.

Ако имате нужда да превозите по-големи товари, можете да се обърнете и към фирми като Cargo Planet и Scorpion Shipping, които извършват превози на консолидирани контейнери. Пристанището в Лисабон е доста голямо и се разраства с висока скорост и може да бъде вашата точка за влизане в страната. Комбинацията на няколко вида транспорт за доставяне на една пратка се нарича интермодален транспорт.

До тук не споменах фирмите гиганти като DHL, FedEx (представен в България като FLying Cargo), SHENKER Logistics и други подобни от този калибър, тъй като те са по-известни и нямат нужда от споменаване.

Както споменахме по-рано, най-добрият метод за взимане на оптимално решение е да изпратите запитвания към по-голям брой фирми, за да имате по-голяма вероятност да получите максимално добра оферта.

Такси, километри и статистика

Относно сухопътният транспорт, трябва да имате предвид, че по прехода към Португалия, голяма част от пътищата са платени и това също ще влезе в цената. Държавите, през които се преминава за прехода от България до Португалия са Сърбия, Хърватска (изцяло платен път), Словения (частично платен път), Италия, Франция и Испания, където се сменят изцяло и частично платени пътища. В самата Португалия също се минава по платени пътища.

Информирайте се как се разпределя и от кого се поемат и тези транспортни разходи. Макар и сумите да изглеждат малки, при редовно транспортиране започват да указват влияние. Интересувайте се внимателно какво се покрива от задължителната застраховка на превозвача и ако решите за нужно, направете допълнителна застраховка на товара. Доста от транспортните фирми могат да ви предложат тази услуга на място.

В заключение на статията, ви предлагаме статистически данни за транспорта от/до Португалия, частично от НСИ, частично от други източници.

Важен компонент от ценообразуването в транспорта е разстоянието, макар и Португалия да е сравнително малка страна и разликите да не са много големи, това има значение за транспорта.

София – Лисабон  3530 км.
София – Порто   3373 км.
София – Вила Нова ди Гая 3380 км.
София – Брага   3349 км.
София – Алмадора  3535 км.
София – Коимбра  3371 км.
София – Агуалва-Касен  3536 км.
София – Сетибул  3577 км.
София – Келуш   3536 км.
София – Алмада  3541 км.

Най-внасяните стоки към България от своя страна са медни руди и концентрати (39,2%) и диоди (14,4%).
Най-изнасяните стоки към Португалия са слънчогледови семена, царевица, смес от пшеница, респективно заемащи 42,7%, 15,1% и 13,6% от общия износ към Португалия.

Според НСИ, износът към Португалия за 2010 г. възлиза на 88,6 млн.лв., а за 2011 г. на 162,8 млн.лв., което е огромно увеличение от 83,7% и е добро основание за очакване на допълнителен ръст в следващите години, носещо бизнес възможности. Вносът от своя страна е намалял с 11,4% от 109.5 млн.лв.(2010 г.) на 97,0 млн.лв. (2011 г.).

Share Button

Един коментар по „Групажен транспорт до Португалия

 1. Здравейте,

  Моля за цена за 5 линейни метра от София до Португалия 2420-150.

  Стоката ще заема цялата ширина на камиона на дължина 5 метра. тегло, не повече от 3800 кг.

  става въпрос за транспорт след Януари.

  поздрави,
  Михаил

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>