От България до Англия

Обединените кралства се намират на остров в северозападната част на европейския континент. Има няколко начина да стигнете до там с транспорт.

Първият и най-бърз е с въздушен транспорт. От България има множество ежедневни полети до Лондон и големите градове там. С този транспорт ще пристигнете най-бързо и някак неусетно, без да губите излишно време. Използва се основно за бизнес пътувания, бизнес срещи и въобще за работни пътувания, когато човек е притиснат от срокове. Недостатъкът му е, че от въздуха няма как да видите хубавите държави и места, над които минавате.

Следващият начин е железопътният транспорт. Този вид транспорт, макар че е живописен, не е достатъчно бърз, а понякога може и да не е удобен. Все пак това е един вариант, който понякога се налага да бъде използван и позволява по-евтин транспорт, особено, ако се ползвате от отстъпки или намаления.

Другият тип транспорт е водният, но той се използва главно за транспортиране на стоки. От Бургас или Варна пътуват кораби през Средиземно море, та чак до Великобритания и Северно море. Този вид транспорт е по-бавен, но е удобен, ако е необходимо да се прикачват товари от други пристанища по маршрута.

Последният и най-атрактивен е автомобилният транспорт. Има два варианта да тръгнете от България. Единият е през Сърбия, другият е през Румъния (която също като нас е член на ЕС).

Ако тръгнете през Калотина за Сърбия трябва да знаете, че ще ви трябва валидна „Зелена карта“. След това е Унгария (Будапеща). Следващата дестинация е Виена в Австрия. От там към Франкфурт, после Кьолн. Отивате до Брюксел след това до Остенде. Тръгвате за Рамсгейт. Оттук хващате ферибота на Норфолк лайн до Лондон.

Друг начин е от София през Калотина до Ниш. Следва Белград, после Нови сад и Суботица. Влизате в Унгария и гоните Будапеща. Преди нея поемате за Виена (Австрия). Оттам за Линц и Пасау (на границата с Германия). Следва Нюрнберг.

Оттук има два варианта: – Първият е към Кьолн и Аахен и влизате в Белгия към Брюксел, следва Лил и стигате в Кале или Дункер – вторият е по долната част на немската страна. Минавате през Люксембург (заради евтиното гориво там ). После пак Белгия и оттам същото за Франция.

Маршрутът през Румъния минава през Калафат. След това отивате в Унгария, минавате през Словения до Австрия и влизате в Германия. Следващата държава е Белгия (от тук може да вземете ферибот за Великобритания) и накрая пристигате до Кале (Франция).

Ето някои важни съвети и трикове за прехода:

- през Сърбия задължително имайте валидна застраховка „Зелена карта“

- в Белгия не се плащат магистрални такси, докато във Франция се заплащат. Също, газ станциите са с пистолети „ACME”

– пригответе си нужният адаптор – за почивка (преспиване) се препоръчва мотел в Австрия или Германия

- в Белгия всичко е написано на техния език и имената на градовете не са същите като на английски език и можете лесно да се объркате

- в Унгария глобяват даже ако няма колан и на задните седалки

- в Англия застраховка „Зелена карта“ правите и на колата и на водача. Внимавайте да важи и за Сърбия, ако минавате през нея

- за да карате кола в Англия ви трябват три неща: преглед (МОТ), road tax (пътен данък) и най вече застраховка.

Надяваме се да сме били полезни и пътуването ви да е успешно и безаварийно.

Share Button

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>