Какво трябва да знаете за транспорта в Англия

Ако решите да посетите Великобритания, можете да пътувате до там по различен начин в зависимост от собствените си предпочитания и финансова възможност. А освен това има различни видове транспорт, които ви позволяват лесно да пътувате вътре в страната. Ето малко информация, която със сигурност ще ви бъде от полза.

Влакове

Железопътната система в Обединеното кралство е изключително добре развита – всъщност една от най-добре развитите в Европа. Интересно е да се отбележи, че първата пътническа железопътна линия е била открита именно тук. Освен това лесно се прави връзка между различните видове транспортни средства. Така например от летище Хийтроу можете безпроблемно да се прехвърлите на влак.

 Метро

Чрез него се изминават големи разстояние за кратко време, а това е изключително важно за космополитни градове като Лондон например. Лондончани наричат метрото си Tube (буквално „тръба“) или Underground („подземен“) – вижте сайта на лондонското метро. То има 11 линии и свързва различни части на града – . Препоръчително е да си закупите карта, която ви позволява да ползвате метрото, повечето влакове и автобусите. С нея със сигурност ще ви излезе по-евтино, особено ако възнамерявате да пътувате повече.

Едноетажни и двуетажни автобуси

Обикновено местата, до които ходи даден автобус, са изписани отпред при водача. Като цяло когато човек се качи в двуетажен автобус, плаща на шофьора, а в едноетажен си взима билетче от машина вътре в самия автобус. Възможно е обаче да има и човек, който ще мине да събере пари от пътниците. Няма как да не ви направи впечатление фактът, че всички автобуси са червени. Подробни карти на транспорта в Лондон можете да намерите на сайта visitlondon.com.

Двуетажни туристически автобуси

На цвят те не се различават от автобусите на градския транспорт, но за разлика от тях, тези са открити. Това безспорно дава възможност на туристите истински да се насладят на гледките, разкриващи се пред очите им. Туристическите автобуси са се превърнали в един от символите на страната и чужденците лесно ги разпознават.

Таксита

Повечето таксита в Лондон са черни, но в други части на страната ще видите и таксита с друг цвят. На улицата спирайте таксита с надпис „for hire“ – това означава, че са свободни. Внимавайте с нелицензираните таксита, които предлагат надути цени. Дори персоналът от хотела, в който сте отседнали, може да ви ги препоръча. Винаги наблюдавайте брояча.

Самолети

Може би сте пристигнали в Англия със самолет, но по въздух можете да пътувате и когато искате бързо да стигнете до друга част на страната. В Лондон има пет летища: Хийтроу, Станстед, Гетуик, Лондон Сити и Лутън. Хийтроу е най-голямото летище във Великобритания и едно от най-натоварените в световен мащаб.

Кораби

Тъй като Великобритания е островна страна, корабите и фериботите са значима част от транспортната мрежа, която по никакъв начин не бива да се пренебрегва.

Велосипеди

Те са друг вариант да разглеждате забележителности по един приятен и екологичен начин. А в същото време ще съчетаете полезното с приятното, защото се поспортувате.

Както и да решите да се придвижвате в Обединеното кралство, едно е сигурно – това ще стане по лесен и удобен за вас начин.

 

 

Share Button

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>