Транспорт от България до Португалия

За Португалия

Транспорт Португалия

Португалия е една атлантическа страна, разположена на Пиринейския полуостров. На запад граница е самият Атлантически океан. Към нея влизат и островите Мадейра и Азорските. Сухоземната й част е разделена на две от главната й река Тежу.

Релефът на север е планински, а на юг – равнинен. Връх Пико (2351 метра), намиращ се на Азорските острови е най-високата точка в страната. На континента пък е в планината Сера де Ещреля висока 1991 метра. Азорските острови и Мадейра имат вулканичен произход, като в Азорските острови няколко са активни и до днес.
В самата Португалия климатът е атлантическо-средиземноморски. Температурите са крайно високи – в централната част до 45 градуса по Целзий. Страната има богато морско минало, невероятно красиви плажни курорти, пейзажът й е пълен лозя, житни полета и маслинени горички.
Ето и малко статистика:
Климат – субтропичен, средиземноморски.
Температури: от 5-10 градуса през зимата, до 20-27 през юли.
Официален език: португалски
Столица – Лисабон
Валута: евро
Религия: католици – 98.3%, протестанти – 1.7 %
Население: около 11 милиона души
Етнически състав – португалци – 99.5 %,  други – 0.5 %
Телефонен код: 00351
Часова зона: UTC – плюс 0
Транспорт до Португалия
Въздушният транспорт е най-удобен и бърз. Използва се най-често за делови пътувания и тогава, когато времето е от значение за пътуващия. От България има редовни полети до Лисабон с прекачване.
Железопътният транспорт е още една възможност, макар и не толкова бърза и удобна понякога. Пътуването става с влак до Белград, оттам до Загреб (Хърватската столица), Венеция и след това в посока Ница (Франция). Следваща спирка е Милано, а от него до Вентимиля, краен град на Кот д`Азур. Има влакове до Ница през половин час, като пътуването продължава четиридесет минути. Минава се през Кан, Монако, през Марсилия и Монпелие. След Авиньон, с прекачване в Ним, стигаме в Перпинян. Оттук взимаме влак до Портбо, вече в Испания. След това е лесно да се стигне до столицата на Португалия – Лисабон. Разстоянието е 3780 километра. Пътните разходи възлизат около 500 евро в едната посока. Предвидете все пак и около 250 евро за нощувки (все пак това са към 4000 километра). Това са груби сметки, без да включваме храна и други разходи.
Друга възможност за пътуване до Португалия е автомобилният транспорт. Пътят от София до Лисабон е 3536 километра. Ако се пътува непрекъснато, което може да стане само с поне двама шофьори, се  пристига за около 24 часа.
Излиза се през Калотина по път Е 80. Кара се в посока Димитровград (Сърбия), минава се през Пирот по посока Ниш и по път Е 75 и се влиза в път Е 70 по посока Чукарица, след което се излиза от Сърбия. Минава се през Хърватска по магистралата за Загреб. В Словакия се влиза и пътува по път Е 57 – посока Триест. След това се кара по Е 55, като се влезе в Италия се продължава по посока Падуа, Верона и Бреша и после по Е 70 – посока Парма, Пиаченца, след това по Е 62 за Генуа. Оттук се излиза по крайбрежието. Вече е Е 74 за Сан Ремо и Марсилия (Франция). Следва магистралата за Монрал. Хващате Е 15 за Морбонна. Следващият аутобане Е 34 към Хорона (Испания). Следва Е 28 – пътя за Тулуза, оттам път N 34 за Батахос и за Боргус (ве 1е Португалия). Последният път е NA 2890 за Лисабон.

Share Button

Коментарите са забранени.